Välj rätt material till ditt kök

När man ska renovera sitt kök så är det inte bara alla vitvaror som man måste göra ett val kring. Även vad man vill klä sina väggar och golv med är något som man måste överväga när man ska skapa sitt drömkök.

På väggarna i ett kök kan man hitta en mängd olika material och det är egentligen bara ditt eget tycke och smak som kan bestämma vad du vill ha på dina köksväggar. Tapeter är precis som i andra rum mycket vanligt, men du kan även måla din köksväggar i valfri färg. Dock kan det med fördel vara bra att i alla fall vid diskbänken välja ett material som du enkelt kan torka av ifall det skulle komma matfläckar från spisen eller vatten ifrån kranen på den. Kakel är det som många då väljer, vilket är ett material som du enkelt kan rengöra och som tål fläckar av alla olika slag. När man tänker på kakel så går ofta tankarna till det klassiska vita, fyrkantiga kaklet, men idag finns materialet i en mängd olika former, färger och strukturer, allt för att du ska hitta ett kakel som passar in i ditt hem.

Istället för kakel så kan man välja att använda sig av mosaik, vilket blivit lite av en trend under de senaste åren. Man kan här välja att antingen bara använda sig av en viss modell av mosaik, eller att blanda plattor av olika färg och typ för ett mer lekfullt intryck.

Förutom vad själva väggen ska kläs med kan man fundera vilken typ utav förvaring man vill ha sitt kök. Att hänga upp överskåp på väggen över diskbänken är det alternativ som de flesta väljer, men absolut inte det enda. Till exempel kan man välja att hänga upp hyllplan istället för skåp, för att få ett luftigare intryck. En Stringhylla är en modell som många då väljer, då denna kan byggas ut efter behov. Ett annat alternativ är att hänga upp krokar där man kan hänga slevar, kastruller eller annat som man vill ha lätt tillgängligt.

På golvet i ditt kök kan du ha de flesta materialen, men även här kan du tänka som med väggarna och då ta ett material som tål att få fläckar på sig. I ett kök kommer du även att stå en hel del och det kan även därför vara bra att inte välja ett golv som är i ett för hårt material. Om du ändå vill välja ett sådant material, som till exempel klinker, kan du placera en matta vid diskbänken som kan avlasta dina ben och fötter något.